Om maar gelijk met “de deur in huis te vallen” wil ik wil laten weten dat ik een groot zorghart heb voor de mensen die mij dierbaar zijn. Dit kan ook mijn valkuil zijn. In het verleden ging ik door het zorgen voor anderen namelijk vaak over mijn eigen grenzen heen. Dit heeft bij mij stress en een burn-out opgeleverd.

Zorgen voor en om mijn ouders

Toen mijn ouders op hoge leeftijd waren, heb ik veel zorgtaken voor ze gedaan. Huishoudelijke taken, mee naar het ziekenhuis, in een later stadium helpen met douchen en aankleden. Uiteindelijk raakte ik overbelast waardoor ik het allemaal niet meer kon overzien. Maar voor dat ik dat door had… zijn er veel maanden overheen gegaan.

Stress ten gevolge van overbelasting

Naast mijn gezin met 3 kinderen, werk en een verenigingsleven brak het me op. Doordat ik het iedereen naar de zin wilde maken kreeg ik steeds meer stress klachten.
Ik was vaak moe, mijn schouders deden pijn en voelden loodzwaar aan. Ik nam alle zorgen letterlijk op mijn schouders en niet alleen de zorgen van mijn ouders maar ook die van andere personen uit mijn naaste omgeving.

Hulp vragen aan anderen was voor mij best moeilijk. Mijn werk in de zorg met dementerende ouderen was soms ook te veel en ook daar vroeg ik geen hulp. Ik liet juist zien dat ik sterk was en het allemaal wel zelf kon!

Kortom ik liep op mijn tenen om “alle ballen in de lucht “ te houden.

Gevolg was dat mijn humeur daalde, ik reageerde boos of gefrustreerd op man en of kinderen om onbenullige zaken. Er lag nog rommel in de huiskamer, de hond was niet lang genoeg uitgelaten of iets dergelijks.Ook had ik geen energie meer om mijn hobby, trompet spelen bij een orkest, te blijven uitoefenen. Mijn leven bestond uit gezin, werk, zorg voor mijn ouders.En dan dat eeuwige schuldgevoel dat ik dacht dat ik mijn man, kinderen, ouders, familie, werk, vrienden allemaal tekort aandacht gaf. Zodat ik nog harder probeerde te lopen, voor de ander en daarbij mezelf wegcijferde.

In 2014 ben ik bijna een jaar uit de roulatie geweest door een lichte hersenbloeding. Tijdens mijn herstelperiode heeft mijn man voor mij gezorgd. Dit heeft hij gedaan naast zijn werk en het zorgen voor ons gezin met 3 zoons. Hierdoor heb ik de andere kant van het zorgen voor je naaste meegemaakt. Ik heb letterlijk ervaren hoe goed het voelt en hoe dankbaar je bent als er iemand is die voor je zorgt. Maar ook hoe belastend dat kan zijn voor de diegene die alle zorg op zich neemt. Mijn humeur was niet altijd even geweldig, lees chagrijnig, dus mijn buien van boosheid, verdriet, onmacht en eigenwijsheid heeft mijn man dan ook over zich uitgestort gekregen. Het vergt dus heel wat incasseringsvermogen van de mantelzorger. Ik begrijp dus volledig hoe de mantelzorger overbelast kan raken.

Uiteindelijk ben ik volledig hersteld en heb ik mijn man kunnen ontslaan als mantelzorger.

Andere wijze van denken.

Door met anderen te praten heb ik geleerd om naar mezelf te kijken, wie ben ik en waar word ik gelukkig van. Ik heb geleerd voor mezelf te kiezen en me daarover niet schuldig te voelen. Als ik goed voor mezelf zorg, luister naar mijn gevoel, heb ik meer energie over. Daardoor kan ik nog steeds met mijn zorghart voor anderen zorgen zonder dat ik over mijn grenzen heen ga.

Nu loop ik 2x per week hard omdat ik dat heerlijk vind, ik plan af en toe een lunch met vriendinnen. Met mooi weer geniet ik met man en kinderen in ons bootje op het water.

Mijn visie

Ik wil andere vrouwen met een groot zorghart helpen balans te vinden tussen gezin en werk.

Als je me zou kennen zou je weten dat

Mijn gezin ontzettend belangrijk voor mij is

Ik hou van humor, lach veel en hardop.

Ik hou van sporten, hardlopen, fietsen

Ik hou van wandelen met of zonder hond, ongeacht welk weer het is, zon-, regen-, wind het maakt me niets uit

Ik positief ingesteld ben en altijd kijk naar wat er mogelijk is

Ik me elke dag aan het ontwikkelen ben

Ik vertrouwen en eerlijkheid hoog in het vaandel heb staan

Ik voor alles wat ik onderneem me 100% inzet. Ik ben loyaal voor anderen maar ook naar mezelf.

Ik heb het vermogen om anderen te enthousiasmeren.

Ik verbinding en contact met de ander erg belangrijk vind

Wil jij je ook weer gelukkig voelen en zelf je keuzes durven maken? Weer voldoening en energie uit je werk en of dag halen? Waardoor  je weer onbezorgd kunt genieten van je gezin en van het leven.

Ik geef je het steuntje in de rug, soms met een lach en soms met een traan…zodat je leert je eigen grenzen te bepalen en eindelijk eens af komt van die stressklachten en schuldgevoelens.

Wil jij met mij aan de slag?

Denk jij dat ik je kan leren keuzes te maken, grenzen te stellen? Zodat je op een ontspannen wyze met plezier gaat genieten van je leven
Druk dan op onderstaande knop en vul het contactformulier in zodat ik je zo snel mogelijk een reactie geef!